Parlar de sexualitat amb infants i adolescents és un repte que el professorat (i les famílies) hem d’afrontar. És una conversa crucial que influeix positivament en les seves vides, ajudant-los a comprendre, respectar i gaudir de la sexualitat.
SidaStudi, entitat experta amb més de 35 anys de trajectòria, ens facilita la feina amb una campanya que, a través de diversos recursos pedagògics, desglossa conceptes clau i ofereix estratègies pràctiques per abordar el tema a l’aula (i a casa).
Inclou dinàmiques de grup, entrades de blog informatives, guies detallades, contes i vídeos. Tots estan dissenyats des d’una perspectiva feminista i promouen una visió positiva de la sexualitat.
Infància, plaer, drets, consentiment, diversitat genital, violències masclistes, ITS, diversitat sexual i de gènere, són només una petita mostra de tot el que ofereixen.
Accedeix-hi aquí: Com parlem de sexualitat amb l’alumnat?
5 consells per abordar la sexualitat a l’aula
1. Crea un espai segur: Abans d’iniciar qualsevol conversa sobre sexualitat, estableix un ambient de respecte i confiança. L’alumnat ha de sentir que pot expressar les seves opinions i preguntes sense ser jutjat.
2. Utilitza un llenguatge inclusiu: La sexualitat és un tema ampli que inclou diverses orientacions i identitats de gènere. Utilitza un llenguatge inclusiu perquè tothom se senti representat i respectat.
3. Fomenta la participació activa: Les dinàmiques de grup són eines poderoses. A través de jocs de rol, debats i activitats interactives, l’alumnat pot explorar conceptes i reflexionar sobre les seves pròpies creences i actituds.
4. Desglossa conceptes complexos: Termes com consentiment, identitat de gènere i orientació sexual poden ser complexos. Desglossa’ls en termes senzills i clars, i utilitza exemples i situacions quotidianes que puguin comprendre.
5. Focalitza’t en una sexualitat positiva: Parla de plaer, consentiment i relacions saludables, allunyant-te dels discursos centrats únicament en els riscos i la prevenció.
Aquí trobaràs 15 llibres TOP d’educació afectivosexual.