Suma Diversitat
Search
Close this search box.

Materials Educatius

Guia per a una comunicació no sexista i inclusiva

Guia Llenguatge Inclusiu Escoles I Altres Espais Educatius_Suma DIversitat

De guies de llenguatge inclusiu hi ha unes quantes… però cap com la Guia per a una comunicació no sexista i inclusiva: visual, amb exemples, consideracions i recomanacions precises per incorporar a les escoles i altres espais educatius. I en 20 pàgines. Perquè el problema de moltes guies és que són massa llargues i feixugues de llegir. 

Treballada i publicada per Escoles Coeducatives, és el material que més ressò ha tingut, després de Cos i Ficció. Autoestima i Hipersexualització en Infants i Joves. Haig de dir que ens hem sentit molt felices que es compartís tant i que s’incorporés com un recurs a tenir en compte en molts centres educatius. 

“L’escola no és neutra i juga un paper bàsic en la socialització i la transmissió de valors. Per tal de construir una societat més justa i igualitària s’han d’eliminar les idees preconcebudes d’allò que s’espera de les nenes i dels nens, perquè limiten la seva manera de pensar, de sentir i d’actuar de nenes i nens, i impedeixen el desenvolupament ple de les seves capacitats. Per això, des de l’escola cal detectar els estereotips assignats als rols ‘masculins’ i ‘femenins’ i prendre mesures per qüestionar-los i eliminar-los del nostre comportament i del nostre llenguatge”, s’assegura a la guia.

En un món on el llenguatge i nomenar les coses són poder, el silenci és opressió i violència

En concret, a la guia s’explica per què cal una comunicació no sexista a l’escola; les pautes per fer servir un llenguatge no sexista quant a llenguatge oral i escrit, comunicació no verbal, i comunicació gràfica i amb material audiovisual; a més a més, d’oferir pautes per a l’anàlisi crítica de materials didàctics des de la perspectiva de gènere. 

La guia ha estat elaborada per Mar Camarasa, politòloga especialitzada en gènere i polítiques públiques; i Clara Sánchez, llicenciada en Ciències de la Comunicació, especialista, des del tercer sector, en educació per la transformació social, i il·lustradora. Ambdues formen part d’Escoles Coeducatives. A més, han comptat amb les aportacions i consens, mitjançant sessió de treball, del professorat CLIC (Coordinació de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social) de les escoles i instituts públics de Sant Cugat del Vallès.  

Escoles Coeducatives és la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les AFES de les escoles públiques del municipi, que des del maig del 2019, treballa, conjuntament amb mestres, per incorporar la coeducació i la perspectiva de gènere als centres.

Si t'ha agradat... comparteix!
No t'ho perdis i susbcriu-te a la newsletter
Descobreix +

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *